Aikidosanastoa kaikille

Aikidossa, kuten monessa muusakin lajissa on oma sanastonsa. Harva lajiin vihkitymätön esimerkiksi tietää mitä tarkoittaa ”ai” (sopusointu) tai vaikkapa ”ashi” (jalka). Itse aikido sanana tarkoittaa harmonisen voiman tietä, tietä harmoniaan. Aite puolestaan tarkoittaa harjoitusvastustajaa ja partneria. Atemia kannattaa välttää, sillä atemi tarkoittaa lyöntiä kehon arkaan paikkaan. Tietenkin joissain tilanteissa sallittu ja suotava lyönti.

Bokken on puumiekka, samoin kuin bokuto. Budo sen sijaan tarkoittaa taistelutaitojen tietä. bujutsu on puolestaan samuraiden oma taistelutekniikka. Bushido tarkoittaa samuraiden käyttäytymissäännöstöä. Tuttuja sanoja, vai mitä?

Keiko tarkoittaa harjoitusta, karate puolestaan tyhjää kättä. Katate on sitten yksi käsi ja kihon on perusta. Muista että sinulla tulee olla koko kokoro (sydän) mukana kun harjoittelet. Judo on pehmeä tie… vau mitä sanoja tämä upea laji tarjoaakaan, vai mitä?

Sanoja riittää, tiedätkö kaikki?

Dan on opettaja-aste ja musta vyö. Do tarkoittaa henkistä tietä ja dojo puolestaan taistelutaitojen harjoitussalia. Futari-dorilla ei puolestaan ole mitään tekemistä jalkapallon kanssa sillä kyseessä on tekniikka kahta ukea vastaan. Ja ukehan on tietenkin tekniikan vastaanottaja. Ukemi on asia jota kannattaa harjoitella, sillä se on kaatumisharjoitus. Erilaisia sanoja on kymmeniä ja nämä kannattaa tietenkin opetella ulkoa jotta voit seurata mestareiden opetusta.

Kaikki aiheeseen liittyvät aihesanat löydät aikidoliiton sivuilta ja näitä kannattaakin opetella tai kerrata aina kun aikaa on. On paljon mukavampaa harrastaa kun tiedät mistä puhutaan ja olet perehtynyt aiheeseen kunnolla. Näiden termien ja sanojen osaaminen kuuluu lajiin ja O-sensei suorastaan vaatii tätä. Kun tutustut lajiin muutenkin, on hyvä tietenkin tuntea sen historia ja sanasto läpikotaisin, näin saat takuulla lajista enemmän irti kuin että et ottaisi näistä asioista selvää. Itse osaan tietenkin nämä jo ulkoa, mutta olen ollut lajin parissa niin kauan että tämä kuuluu myös opettajan tehtäviini olla perillä näistä asioista.

Toivotan sinulle todella mainioita hetkiä aikidon parissa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *